...luxácia pately

27.10.2014 06:32

 

Rozhodla som zaznamenať všetko počas operácie Kami na luxáciu pately (LP). Možno to niekomu pomôže...

 

Začnem tým koľko krát bola Kami už vyšetrená na LP.

Po dovršení cca 1 roka (predtým ako sme vôbec začali aktívne s agility) sme s Kami absolvovali na klinike Zverland v Rači vyšetrenie na LP. Bolo zistené, že Kami má LP 1/0. Nakoľko nešlo o závažný stupeň LP (po vyjadreniach veterinára) s agility sme teda začali aktívne. Keďže LP by sa malo pravidelne kontrolovať a hlavne u Kami, ktorej bolo diagnostikovaný 1.stupeň na jednej labke tak sme absolvovali druhé vyšetrenie. Tentokrát sme zvolili Súkromnú veterinárnu kliniku v Trnave a konkrétne MvDr.D.Franku. Na moje prekvapenie jej pán doktor určil LP 2/1-2. :(  Od tohto vyšetrenia Kami trénovala a pretekala, posilovala na fitloptách, plávala, poberala chondroprotetiká až kým si natiahla rameno pri hre s malou Najlou. Aj kvôli ramenu sme zavítali do Sibra centra v Bratislave za veľmi známou medzi agiliťákmi veterinárkou MvDr. H.Potfajovou. Tá skontrolovala Kami celý pohybový aparát a určila s pomocou kolegu LP 2/1-2. Teda rovnaký nález ako pred rokom! Kami má momentálne 5rokov...

 

Ako sme vyberali veterinára, kt. dáme zoperovať Kami?

Zbierali sme referencie medzi známymi. Nakoniec sme sa rozhodli pre MvDr. J.Talajku z Ahavetu v Bratislave. Odporučila nám ho naša obvodná veterinárka MvDr. Zuzka O. ako kapacitu medzi ortopédmi + poznáme osobne 3 psíkov zoperovaných v rozmedzí 4rokov dozadu pánom Talajkom (2 pudlíky a 1jrt - z toho jeden psík behá vrcholovo agility) a takisto sme veľa surfovali po internete.

 

Aká je diagnóza Kami?

Kami absolvovala vstupnú  prehliadku u MvDr. Talajku. Pán doktor určil okamžite, že je tam určitý stupeň luxácie pately a zároveň sa mu nezdali bedrá. Bol nám navrhnutý RTG. Absolvovali sme ho a na základe snímkov bol výsledok: chrbtica ok, LP pozitívna bez degeneratívnych zmien, bedrá s degeneratívnymi zmenamy resp. s artrózou t.j. DBK.  DBK sa vyskytuje u malých plemien zriedkavo a žial Kami je ten zriedkavý prípad. Bola nám navrhnutá operácia LP s tým, že máme nasadiť chondroprotetiká (zvolili sme Apto-Flex Vet sirup od firmy Aptus).

...tu môžem len konštatovať - je smutné, že chovatelia PP nepoznajú genetiku alebo vôbec nemajú záujem chovať len na zdravých jedincoch! Takisto som sa poučila, že ak sa venovať športu so psíkom tak len so zdravým, nakoľko sa mu môže jeho (dedičné) ochorenie len a len zhoršiť.

 

Deň D - operácia:

...chcela som mať istotu či Kami a jej organizmus sú pripravené k náročnej ortopedickej operácii tak sme dali spraviť koprológiu trusu a zobrať krv. Výsledky dopadli naštastie na výbornú :)

Takže deň D! Kaminku prijal pán doktor na klinike cca o 11tej hodine rannej a až o 18tej večer som si po ňu prišla. Bola už prebudená, operovanú labku mala vyholenú a ranku na kolienku prelepenú náplasťou. Keďže pri zobudzaní z narkózy jej začala trošku krvácať ranka dostali sme inštrukcie -  prikladať studené obklady. Okrem týchto inštrukcií sme dostali na papieri vytlačené - pooperačná starostlivosť a kľudový pohybový režim pacientky Kami. 

 

Prvý deň:

...začnem tým aká bola 1.noc. Kami bola ešte slabá, spinkala (v petboxe) a len občas vydala čudné zvuky (dôsledok narkózy a injekcií od bolesti). Pravidelne som jej dávala studené obklady na ranu a po malých dávkach vodičky na pitie. Okrem toho som sa v noci  budila, pretože som ju mala sledovať či nevracia alebo nehnačkuje. Okrem krátkodobej triašky ju nepostihlo nič vážne.

Ráno po prebudení už dostala papať (ale len polovičnú dávku podľa inštrukcií veterinára). Raňajky jej chutili aj vodičku z misky bez problémov už pila.  Celý deň prespinkala. Pri venčení nepoužívala operovanú labku. Prvýkrát sa vycikala až večer. Večeru už mala Kami v takej dávke ako je zvyknutá. Počas celého dňa dostávala studené obklady na ranku. Večer už dostala Kami normálnu dávku jedla, ktorú s chuťou zjedla. Začali sme podávať jedlo maximálne straviteľné s dostatkom vlákniny a  energie na uzdravenie.

V tento deň (deň po operácii) sme boli na povinnej kontrole u pána veterinára, ktorý jej skontroloval ranu. Dostala ďalšie injekcie a tabletky na domácu liečbu.

 

Druhý deň:

...druhá noc bola o niečo lepšia až na to, že Kami začala vnímať golier okolo krku a dávala to dosť najavo. Napriek rušnej noci bola celý deň poslušnou pacientkou - spinkala, na venčení sa hneď vycikala, apetít mala veľký a nepohrdla ani vodou. Nasadili sme už lieky v podobe tabletiek. 

 

 

Tretí deň:

...začali pokojné noci.) Kami už spokojne spinkala celú noc v petboxe. V tento deň sme odlepili (podľa pokynov veterinára) aj náplasť z rany na labke. A konečne sa Kaminečka vykakala! 

 

 

Šiesti deň:

Kami začala mierne používať operovanú labku. V petboxe ju to už občas nebaví a rada by fungovala normálne (iskričky má v očkách). Dokonca aj s Najlou sa chcela hrať, na ktorú doteraz vrčala (odo dňa operácie).

 

Desiaty deň:

Čas pre vybratie stehov z rany! Po vybratí stehov Kami musela ešte také 2dni používať ochranný golier, aby si ranku nelízala a nedráždila slinami. Po vybratí stehov sme dobrali aj ATB avšak Apto-Flex Vet sirup poberáme naďalej. Pacientka Kaminečka je plná síl a pomaličky pokrivkáva na operovanej labke počas venčenia.

...a aby som nezabudla: Kami sa stala hrdou majiteľkou kočíka zn. Innopet!:) Takže nebude celé dni zavretá v petboxe, ale bude sa môcť prevetrať spolu s Najlou. Okrem toho sme jej  dokúpili drybed vyššej kvality (hustoty a výšky vlasu) do petboxu, aby si ležkala v pohodlí a bez otlakov.

 

 1.ortopedická kontrola od operácie:

Kontrola dopadla na 1*. /Kaminečka už s minimálnym krívaním dostupuje na operovanú labku./ Pán doktor nám povolil 10 minutové prechádzky a možnosť vymeniť petbox za ohrádku. O 3 týždne nás čaká ďalšia kontrola.

 

 2.ortopedická kontrola od operácie:

...absolvovali sme druhú kontrolu, ktorá dopadla veľmi dobre a boli nám povolené už 20 minutové prechádzky. Kami je plná energie a najradšej by už fungovala normálne.) Panička neverila slovám, že každým dňom to bude lepšie a lepšie čo sa týka zotavenia pacientky Kami, a veru je to tomu tak.

 

3.ortopedická kontrola od operácie:

Už sú to 2 mesiace od operačného zákroku - sme v polovici liečby. Kami si svoj pohyb v ohrádke užíva a poslušne sa dostáva na 40 minútové prechádzky - na krátkom vodítku. Konečne si užívame prechádzky!

...operovaná labka je krásne zarastená srstičkou:)))

 

4.ortopedická kontrola od operácie:

...3 mesiace od operácie. Prechádzky predlžujeme na celú hodinu.)

 

5.ortopedická kontrola od operácie:

Ten čas rýchlo letí a už sú to 4mesiace od operácie! Krátke vodítko môžme zahodiť a ohrádku zložiť :)) Kami môže normálne fungovať, hurá. Samozrejme, že postupne ju zaťažujeme a nasvalujeme! ...chondroprotektíva užíva a bude užívať do konca svojho života. Keďže agility už nebude môcť robiť, dali sme sa na obedencie! ....a o 9-12mesiacov nás čaká operácia pately na druhej labke.

 

 

 5 mesiacov od operácie:

Kami sa venčí navoľno, behá za aportom, hrá sa s Najlou, teší sa z psieho života:) Na labke nie je vidieť, že bola operovaná, má pravidelný krok a  pekne rovnomerne ju zaťazuje (žiadne krívanie ani nadľahčovanie).

 

 

Späť